Søg
  • Cecilie

Hvad er "Status" på dit liv?

Jeg vil gerne præsentere jer for en roman i dag, der tager fat i noget som mange er jeg sikkert har været igennem, går igennem lige nu eller kommer til at gå igennem på et senere tidspunkt i livet. FOr én ting er sikkert, det er noget vi alle kommer til at gå igennem i forskellig grad. Det er tale om "Status", som er forfatterinde Christina W. Borns (@christina.w.born ) debutroman.


Jeg har været så heldig at få et kort interview (mine 8 skarpe spørgsmål) med Christina, hvilke jeg synes vi skal starte med. Christina er uddannet cand.comm. fra RUC og arbejder med skriftlig

kommunikation til daglig, hvilket jo giver et godt startpunkt i forhold til

formidling.


1+2+3: Hvorfor har du valgt at skrive lige præcis en bog som denne? Er der noget specielt som du synes, at dine læsere skal vide inden de læser “Status”? Hvor har du fundet din inspiration til historie, karakterer og plot?

Jeg har skrevet netop denne roman, fordi det var den, der trængte sig på.

Da jeg begyndte på bogen, var jeg sygemeldt med stress, og jeg havde en stor lyst til at udforske, hvad der kan ske, når man ramler ind i forskellige former for stopklodser eller kriser i sit liv. Hvad sker der, når man bliver tvunget til at stoppe op og give sit liv et eftersyn?

Da jeg samtidig var blevet inviteret til en reunion, satte det en masse tanker igang om at se sig selv udefra. Jeg blev hooked på at skrive mig ind på forskellige personligheder der hver især, midt i en personlig krise, stod ansigt til ansigt med deres gamle gymnasieklasse. Jeg ville finde ud af, hvordan det kunne opleves at mødes med nogle mennesker, som synes de kender dig, selvom de ikke har set dig i 20 år. Hvordan er det at blive mindet om fortiden, som har sat spor i dét liv, man netop går og bakser med?”


4: Er der nogle andre forfattere, som inspirerer din skrivestil?

Jeg læser mange forskellige bøger, men det, der inspirerer mig allermest ifht. egen skrivestil, er når en romanforfatter formår at skrive om et alvorligt/seriøst emne med knivskarpe iagttagelser og et glimt i øjet. Jeg elsker også et stænk af selvironi, som jeg synes åbner en masse døre. Efter jeg selv er begyndt at skrive, kan jeg ikke lade være med at notere 'lækre' sætninger eller rammende beskrivelser ned, mens jeg læser. Jeg samler på gode formuleringer, som jeg genlæser til inspiration :-)


5: Hvilken bog er din absolutte favorit?

Jeg har ikke en enkelt favoritbog. En fed læseoplevelser handler for mig også om, at bogens historie passer til mig og mit liv lige her og nu. Men jeg har fx haft skønne stunder med John Irving, Delphine de Vigan, Jonathan Tropper, Sissel-Jo Gazan, Nina Lykke.


6: Hvordan føles det, at udgive “Status”?

Udgivelsen af STATUS er en personlig sejr. Jeg har skrevet, gennemskrevet, udvidet, indsnævret, ændret og optimeret i årevis. Og eftersom jeg begyndte at skrive på manus under et indadvendt stressforløb, er det helt ubeskriveligt fedt i dag at (turde) stå på en stol og råbe ud til verden, at jeg har en historie at fortælle på hele 450 sider!


7: Hvilken karakter kan du bedst lide fra bogen og hvorfor?

Jeg knuselsker alle min seks hovedkarakterer i STATUS. Det er gået op for mig, at de alle indeholder nogle af mine egne egenskaber: Indadvendthed, fandenivoldskhed, usikkerhed, selvironi, irritation, tilfredshed med tilværelsen osv. Foreløbig er de to største karakterer, Lisbeth og Catarina, med i den opfølger til STATUS, jeg er ved at skrive. For mig lever de som nogle veninder, som jeg ville savne helt vildt, hvis de forsvandt ;-)


8: Tre ord der beskriver "Status"?

STATUS er: En genkendelig samtidsroman skrevet med hjerteblod


Tak, til Christina for at stille op til mit mini interview. Lad os nu se på bogen.


Bag på bogen står

"Lisbeth ved ikke, hvad hun vil have. Catarina vil have det, hun havde.Bjørn vil helst ikke have noget.Jesper vil have det hele.Mia vil have noget andet.Helle vil have mere.


Seks personer på omkring de 40 tvinges hver især til at stoppe op i deres ellers veltilrettelagte middelklassetilværelse. Samtidig møder de hinanden - og deres gamle jeg - til en fest i et sommerhus efter 20 år. Med en joker i kulissen. "


Jeg blev fanget af teksten bag på bogen med det vuns- for den emmer af nostalgi og forvirring. Lige det som jeg ofte rammes af i perioder. Den snakkede altså til mig inden jeg åbnede bogen og jeg blev da ikke mindre fanget, da jeg gik igang med at læse den.


Historien er som sådan ikke ny, men den er skarp på tanker og følelser, som vi alle rammes af på et tidspunkt her i livet(ja, måske i flere omgange af livet). Den tager nogle ret store tanker og skæbner op på en virkelig humoristisk og respektfuld måde. Det er en meget opløftende måde at anskue det her emne om, at gøre status over sit liv på. Nogle kalder det måske midtvejskrise, men jeg er ikke i midten af mit liv endnu(håber jeg da i hvert fald ikke) og jeg har haft perioder med tanker som mange af de forskellige karakterer. For hvordan ser mit liv ud nu? Er det hvad jeg havde forventet? ER det bedre eller værre? De der helt store spørgsmål kogt ned til en god historie.


Jeg er nødt til at stemme i med forfatterinde, Christina, i forhold til karaktererne, for det er umuligt at finde en yndlings karakter. De indeholder hver især så meget og hver især kan jeg spejle mig i på mindst en parameter. De er alle med til at bære historien og vise hvordan gamle venskaber og handlinger fra fortiden kan sætte sine spor. Hvordan gamle roller lynhurtigt indtages og hvordan det påvirker hver person - bryder de ud af den vante rolle eller falder de i med begge ben? De bliver alle konfronteret med rollerne og de gamle følelser, hvilket jeg alene kender til når jeg besøger min familie - et skridt ind af døren og jeg er DEN Cecilie igen. Det er nærmest en naturkraft og det interessante i denne bog er jo, hvorvidt de forskellige karakterer bryder eller følger med?


Jeg er vild med Christinas skrivestil - den er ligetil og flydende. Historien er jo på en måde ret seriøs og alvorlig, da hver karakter kan påvirke mange andre skæbner, men den bliver fortalt på en rigtig rar måde. Jeg var virkelig underholdt og følte et nostalgi-trip igen.


Mange gange held og lykke med udgivelsen til dig, Christina. Jeg glæder mig til næste bind.


"Status" er til dig, der har brug for en feel good bog, der kan kaste dig ind i et nostalgi- mode eller få dig til at stoppe op og se, at selvom livet ikke altid går som du forventer, så er det faktisk ikke så dårligt.


Bogbanden giver "Status" 📚📚📚📚/6 bogstakke.


36 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle